Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархіяЦерковний календар: що відзначаємо 8 січня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 8 січня

Собор Пресвятої Богородиці

Цього дня – Собор Пресвятої Богородиці, храмовий празник двох парафій нашої єпархії та інші церковні дати.

Так це торжество називається тому, що, на відміну від окремих свят на Її честь (Зачаття, Різдво, Благовіщення, Успіння), відбувається загальне, або ж соборне вшанування й інших осіб, близьких Діві Марії. Так, разом із Богоматір’ю молитовно згадуємо тих, хто за плоттю був близьким до Спасителя: святих Йосипа Обручника, царя Давида (предка Ісуса Христа), Якова, брата Господнього (сина від першого шлюбу Йосипа, першого предстоятеля єрусалимської громади християн).

Собор Пресвятої Богородиці має давнє походження – ще з ранніх часів Церкви. Вже в IV ст. Епіфаній Кіпрський, Амвросій Медіоланський і Августин Блаженний у повчаннях на Різдво Христове поєднували хвалу народженому Богонемовляті з Дівою, що Його народила. Про офіційне відзначення Собору наступного дня після Різдва відомо з 681 року.

Престольний празник святкують парафії в селах Забороль Луцького та Ломачанка Ковельського районних деканатів. Цього дня – 25-річчя освяти храму Першомученика Стефана в Торчині Луцького районного благочиння і 25 літ священичої хіротонії протоієрея Михайла Бучака, головного військового капелана єпархії, настоятеля парафії Покрови Пресвятої Богородиці в с. Княгининок цього ж благочиння.

Усі події 8 січня за єпархіальним календарем – ocь тут.

7 січня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери