Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниРозпочалося святкування 400-ліття Хрестовоздвиженського братства
Новини

Розпочалося святкування 400-ліття Хрестовоздвиженського братства

27 вересня 2017 р. У день Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господьного. Світлина Ігоря Сацика.

З нагоди ювілею в день Воздвиження хреста Господнього в Луцьку відправили Божественну Літургію у братському храмі, відбулися хресний хід та урочистий захід у Волинській православній богословській академії. Торжество очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Відзначення 400-ліття братства організовують: Управління єпархії, Волинська православна богословська академія, ГО «Луцьке Хрестовоздвиженське братство (відроджене)», Управління культури ОДА, Департамент культури міськради, Волинський краєзнавчий музей, Музей історії Луцького братства.

Відзначення 400-ліття братства організовують: Управління єпархії, Волинська православна богословська академія, ГО «Луцьке Хрестовоздвиженське братство (відроджене)», Управління культури ОДА, Департамент культури міськради, Волинський краєзнавчий музей, Музей історії Луцького братства.

Під час Служби Божої у Воздвиженській церкві владика виголосив проповідь. Він нагадав про важливість споглядання на хрест. Для віруючої людини це нагадування про подвиг нашого Спасителя, який помер за нас і таким чином викупив нас від гріха. Хрестик, який ми носимо – «це не пропуск до Царства Небесного, – підкреслив високопреосвященний, – це нагадування якою дорогою треба іти, щоб увійти в Царство Небесне».

Учасники Відправи вшанували спочилих братчиків. Після традиційної процесії навколо храму у крипті під ним (підземній усипальниці) з останками мученика Данила Братковського та інших членів братства, духовенство відслужило заупокійну літію.

Цього ж дня провели хресну ходу від храму Воздвиження хреста Господнього до кафедрального собору Святої Трійці. Після у Волинській православній богословській академії розпочався урочистий захід з нагоди 400-ліття Хрестовоздвиженського братства.

Зокрема, під час зібрання братчиків привітав керуючий єпархією. У своєму слові він поділився радістю, що громада розвивається і більше цінує свою історію та культуру. Адже цей ювілей є нагадуванням про християнські, патріотичні та культурні цінності, які нас об’єднують, переконує владика.

У заході взяли участь інші священнослужителі, викладачі та вихованці ВПБА, голова братства Андрій Бондарчук, представники влади, навчальних закладів та громадськості.

28 вересня свою роботу розпочала Міжнародна наукова конференція «Луцьке Хрестовоздвиженське братство – інституційний розвиток та місце в суспільному русі України і Білорусі». У ній взяли участь, зокрема, митрополит Михаїл, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, намісник братського монастиря Воздвиження хреста Господнього ієромонах Никодим (Смілий) та настоятель однойменної луцької парафії протоієрей Василь Клочак, голова братства Андрій Бондарчук.

На наступний день конференція продовжила свою роботу у Музеї історії Луцького братства, де також відбулася презентація 5-гривневої ювілейної монети Національного банку України «Луцьке Хрестовоздвиженське братство. 400 років». чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця, що в с. Жидичин Ківерецького деканату.

Протягом наступних місяців відбудуться й інші події в рамках відзначення ювілею: презентації немаркованого художнього конверта «400 років Луцькому братству (1617–2017)», 5-гривневої ювілейної монети Національного банку України, відреставрованих предметів умеблювання та церковного оздоблення XVI–XIX ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею «Монастирський інтер’єр в музейній експозиції»; науково-просвітницький захід «„Браття стану рицерского“ – славні імена Луцького братства» з серії «Фундатори Луцького братства»; акція «Подаруй музею твір»; презентація дарунків – художніх портретів засновників і фундаторів братства; реконструкція братського некрополя – усипальниці луцьких братчиків XVII–XVIII ст.: суспільний проект покрокових дій; презентація спільного проекту Луцького національного технічного університету та Музею історії Луцького братства «Архітектурний ансамбль Луцького братства в 3D-технологіях» тощо. Анонси цих заходів буде оприлюднено згодом.

28 вересня 2017 р. Інші новини за рубриками: Церква і держава, Чернецтво, Єпархія, Ківерецький деканат, Луцький міський деканат, Протоієрей Василь Клочак, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Ієромонах Никодим (Смілий), Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери